Nur Penyuluh Hidayah.

Picture
Penulis : Tarikkudin Haji Hassan.
Watak Utama : Sukiman dan Yaakob.

Jalan cerita : Setelah ayah , ibu dan adik Kiman meninggal dunia , hanya tinggal Kiman dan Zenab , adiknya yang tinggal. Kiman menyuruh adiknya supaya bercepat-cepatlah kahwin supaya dia boleh hidup dengan senang. Tidak lama kemudian , adiknya mengahwini Rahim , seorang yang kaya. Tetapi apabila dipelawa tinggal bersama , Kiman menolak. Dia mahu mencari kerja dan menampung keperluannya sendiri. Sambil mereka sibuk akan kehidupan mereka , mereka tidak tahu bahawa terdapat seorang tetangga dulu mereka mahu membalas dendam terhadap mereka. Namanya Yaakob. Dari dahulu sehingga ayahnya meninggal , Akob tidak berputus asa mahu mencederakan dan bertekad untuk menghapuskan seluruh keluarga Kiman. Sebab mengapa ialah hanya kerana perbalahan antara ayah Kiman dan dia , dahulu. Pada akhirnya , dia insaf apabila berjumpa dengan Tok Sheikh yang menunjukkannya jalan yang sebenar kembali.

Pendapat
: Buku Novel ini memegang moral yang sangat berguna. Ia membuka hati pembaca supaya bertaubat dan tidak membuat maksiat. Harus dibaca! :P

Ciri - Ciri Sukiman.

Daripada Novel ini , saya telah mengambil perbualan yang telah menunjukkan ciri-ciri Sukiman dan mengexpresikannya dengan animasi yang saya telah buat. :)
GoAnimate.com: kiman by Zarifah

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!
   Animasi ini menunjukkan pelbagai ciri-ciri Kiman. Dia seorang yang peramah , berpendirian tinggi dan juga peramah. :)
GoAnimate.com: Kiman2 by Zarifah

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!
Sukiman seorang abang dan anak yang baik. Dia menasihati adiknya , Zenab sebelum dia meninggalkan untuk Kuala Lumpur. Dia mendengar semua kata-kata ayahnya.
Click to set custom HTML
GoAnimate.com: 1ST SCENE by Zarifah

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!
Sukiman seorang lelaki yang bertanggungjawab. Setelah ayahnya meninggal , dia mengambil alih tugas ayahnya dan bertekad untuk mencari lebih wang untuk menampung keluarganya.

Ciri-Ciri Yaakob.

Akob seorang yang panas baran. Dia menuduh Kidah sebarangan tanpa mengetahui cerita yang sebenar.
Menyimpan perasaan dendam , itulah ciri-ciri Akob. Sukar baginya untuk maafkan dan lupa akan perbalahan yang dia telah terlibat dahulu dengan ayah Kiman.